Blog Brabants Dagblad over Blauwe Zondag 2013

Blog Brabants Dagblad over Blauwe Zondag 2013

Zo 21 juli: Met een lunch op de bovenste verdieping van het het gemeentehuis is zojuist Blauwe Zondag van start gegaan. Mensen met een stoornis in het autistische spectrum gaan samen de kermis van Tilburg op. En nee, dat iemand snel badgasten kan tellen, heeft niets met autisme te maken.

Vorig jaar was het de eerste keer dat een groepje mensen met ‘een stoornis in het autistische spectrum’ bij elkaar kwam op de kermis. Een man of vijftien, dat het samen vooral gezellig had en waar nodig elkaar hielp de prikkels te verwerken. Aan het eind van die dag en geboren vanuit het succes ervan, ontstond het idee voor een jaarlijks terugkerende bijeenkomst. Dat werd Blauwe Zondag.

Een van de deelnemers en organisatoren. “Het gaat vooral om de gezelligheid en de saamhorigheid, het leggen van contacten. We denken niet in beperkingen, maar mogelijkheden.”

Hij vertelt met een brede lach op het gelaat dat hij snel badgasten kan tellen. En dat dat niets met autisme a la Rain Man te maken heeft. “Ik ben badmeester, in de opleiding wordt je geleerd snel horizontaal en verticaal een bad te scannen en te tellen. Sterker nog, dat is een exameneis.”

Om te zien of er iemand mist. Dat is professionaliteit, wil hij maar zeggen. “Het heeft niets met autisme te maken.”

Afijn, terug naar de Blauwe Zondag. Duurt tot vanavond 20 uur, legt initiatiefnemer Gijs Franken uit. “We zijn met een man of dertig, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, dus dat is mooi. Het moet vooral een relaxte dag worden. Voor de zekerheid staat er een stand op het Piusplein, als centraal punt. Mocht het nodig zijn, kunnen we van daaruit mensen opzoeken.”

Update 19.40 uur:

Teleurgestelde reactie van een van de bezoekers van de dag. Hij vindt het gebruik van het woord ‘stoornis’ jammer. In dit blog legt hij uit waarom.