Lichten gedimd en overal dezelfde muziek op de kermis Brabants dagblad over Blauwe Zondag

Lichten gedimd en overal dezelfde muziek op de kermis Brabants dagblad over Blauwe Zondag

Di 8 apr: Blauwe Zondag is nu officieel een vast onderdeel van de Tilburgse Kermis. Maandagavond is de motie daartoe van SP, LST, GroenLinks, PvdA, CDA, OPA en D66 door de raad aangenomen.

Door: Sanne Tegelaar

Nu kan de speciale dag voor mensen met een vorm van autisme uitgroeien tot een volwaardig broertje van Roze Maandag, want het gaat vooral ook om acceptatie.

Komend jaar wordt de Blauwe Zondag voor de derde keer georganiseerd. De speciale zondag op de Tilburgse Kermis is er voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum. Nu de dag wordt opgenomen als een vast onderdeel in het programma van de kermis kan er ook meer worden geregeld om een bezoek aan de kermis voor deze doelgroep zo aangenaam mogelijk te maken.

Flitslichten
“We mogen nu bijvoorbeeld ook de exploitanten benaderen, dat mocht eerst namelijk niet”, zegt Gijs Franken van Autilook die de dag organiseert. “We kunnen ze nu dus vragen of ze de lichten willen dimmen of de flitslichten uit willen zetten en of ze bijvoorbeeld allemaal KermisFM op willen zetten zodat er niet overal verschillende muziek klinkt.”

De eerste editie van Blauwe Zondag twee jaar geleden trok zo’n 15 man. Vorig jaar waren dat er al 30. “Dit jaar mikken we op 100 bezoekers”, zegt Franken. “We willen de dag echt laten groeien en benadrukken dat de kermis dan toegankelijk is voor iedereen. Juist door mensen met en zonder autisme met elkaar in aanraking te laten komen kun je zorgen voor meer acceptatie. We gaan ook de scholen benaderen want we willen meer jongeren bereiken.”