Verplicht langzamer draaien; alle attracties moeten voortaan meedoen met Blauwe Zondag

Verplicht langzamer draaien; alle attracties moeten voortaan meedoen met Blauwe Zondag

TILBURG – Nu de gemeente Tilburg de Blauwe Zondag deels zelf organiseert, zijn exploitanten verplicht mee te doen. Ze draaien de eerste zondag van de kermis allemaal wat langzamer. Tom van der Meer Bron: BD

Ook gaan de knipperende lichtjes uit en gaat de muziek wat zachter. Dat gebeurde al sinds 2011 elk jaar al, maar niet alle attracties deden daaraan mee. Nu de gemeente toegankelijkheid van de kermis nog hoger op de agenda heeft staan, worden alle exploitanten verplicht twee uur lang mee te doen met Blauwe Zondag. Ter compensatie gaat de kermis deze zondag niet om 13.00 uur, maar om 12.00 uur open.

Gijs Franken

Bedenker Gijs Franken (30) van de Blauwe Zondag is blij met de officiële status van de prikkelarme kermis. ,,Het is ook niet meer per se voor mensen met autisme, maar ook voor anderen.” Franken noemt als voorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel of epilepsie. Ook zij hebben baat bij minder prikkels. Franken: ,,Dit zouden ze bij veel meer evenementen kunnen doen.”

Geaccepteerd

Er zijn volgens de grondlegger inmiddels vijftien kermissen in Nederland en België die zijn concept hebben overgenomen. ,,Het wordt steeds meer geaccepteerd dat er mensen zijn die niet tegen de snelheid en felle lampen kunnen. Dat is fijn.”

De rol van Franken in de organisatie is dit jaar wat kleiner. De Tilburger, zelf ook autist, houdt zich nu vooral nog bezig met pr en de website. Mede dankzij zijn autisme is de site van Blauwe Zondag misschien wel de best georganiseerde en gevulde site over de Tilburgse kermis. Alle attracties staan erop, inclusief foto’s, video’s en locatie op het kermislint. ,,Ik begin daar in januari al mee. Dat is gewoon leuk. Ik houd ervan om die puzzel te maken.”

Lobby

Tijdens de Blauwe Zondag zelf is Franken vooral gastheer. Hij is bij de opening om 11.50 uur bij de botsauto’s op de Spoorlaan en loopt wat rond. Tussendoor probeert hij waar mogelijk nog wat te lobbyen, want als het aan hem ligt is de twee uur die de attracties nu rustig aan doen niet genoeg. ,,Je hebt geen tijd om alle attracties te doen die je wilt. Tilburg is zo groot. Daarom zou een middag misschien nog beter zijn.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.